tisdag 17 juli 2012

Hemma (efter Kalmar tur och retur)

Den lilla vind som fanns var motvind så det blev motorgång i 1:45
innan vi nådde hemmahamnen i Fisksätra. Men solen har sken på oss mest
hela tiden så vi njöt hyggligt ändå.

Vi har varit ute längre än någonsin, 3,5 veckor och vi har tagit oss
388 distans (omkring 30 för motor och resten seglandes). Tyvärr har vi
inte slagit vårt rekord för toppfart men däremot har vi nog sällan
varit över 8 knop så många dagar på en semester som vi varit i år.

Nu är det dags att äta. Vi är i land så det blir hamburgare. Men vi
tar dem med till båten så vi får njuta lite till.

6 kommentarer:

 1. Hej!
  Tänkte höra hur ni tycker att rullgenuan fungerar? Jag är intresserad av att byta till rulle men är lite osäker på hur den är att kryssa med. Fullt utrullad är den säkert bra men hur gör ni när det blåser mer? Hur blir den när ni rullar in? Hur blir kryssvinklarna?

  Mvh
  Claes

  SvaraRadera
 2. Eftersom genuan skotas utanför stagen så blir det tyvärr ganska dåligt. Några exakta svar kan jag tyvärr inte ge, för vi kryssar sällan så. Däremot kommer jag själv välja ett mindre försegel nästa gång just pga kryssproblemen. Kanske en genua 2, om den skotas innanför stagen.

  SvaraRadera
 3. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

  SvaraRadera
 4. Tror ni inte det blir för lite segelyta om ni fimpar genuan?

  Tess förra gliderfock var väl på 17.5kvm, det är 4kvm mindre än min, dvs nästan 20% mindre segelyta. 6.5kvm mindre än original G1. Antar att Lasse och de andra som kör med gliderfock har fathead av en anledning.

  Kör man motor så fort det blir lättvind förstår jag om man överväger att slopa genuan ;)

  Näe skämt åsido, men jag skulle inte vilja gå ner i segelyta, den är rätt trög som den är i lättvind tycker jag.

  Skotar man genuan till spridarn och trimmar storen bra tycker jag båten går rätt hyfsat på kryss med genuan ändå - börjar själv hitta bättre VMG nu efter min riggintrimning. Nu har jag iofs aldrig revat min rullgenua så kan inte uttala mig exakt hur mkt sämre det blir då.

  Men varför skulle man inte kunna skota den inrullade genuan på de inre skenorna?

  Blir ju iofs lite jobbigt om man vill "rullreva" under gång, då får man rulla in helt, byta skotpunkter och sen rulla ut då isf.. Men kappseglar man inte funkar det väl antar jag..

  Ett rullsystem hindrar dig ju inte från att byta försegel ändå i dom specifika (få?) tillfällen du behöver om du inte är nöjd med den inrullade genuans prestanda? Bara enkelheten i handhavandet med rulle gör ju att det är värt investeringen tycker jag, även om man ändå skulle bli "tvingad" att byta segel ibland.

  Å andra sidan är 77an så styv att med rull G1 (min är på 21.5 jmf med 24 på original med pistholhakar) behöver man ju inte reva särskilt ofta. Då revar jag hellre storen för att ha kvar drivet i båten.

  Hmm ja det är mkt att tänka på :)

  SvaraRadera
 5. När man rull-revar genuan så hamnar seglet liksom mera mitt på förstaget. Det blir väldigt mycket luft längst ner. Ju mer man rullar in desto mer luft under seglet. Inte helt optimalt. För lutningens skull skulle det säkert vara mycket bättre att få det nerflyttat.

  I lätt vind håller jag med. Då vill man givetvis ha stort segel. Men då kanske en Code 0 kan vara något att komplettera med, eller? I lite mer medvind så funkar gennakarn kanon. Men det är inte så kul att broacha med gennakern i över 10 meter i sekunden. Då står inget kvar i hyllorna. ;)

  Jag borde kanske testa innan jag beställer en på riktigt... men just nu går tankarna ändå mot ett så stort segel som möjligt men ändå så litet att jag kan använda de inre skotpunkterna... tror det blir Genua 2 då.

  SvaraRadera
 6. Precis som du skriver har jag funderat på att skaffa rulle med ett lite mindre försegel. Det skulle kunna vara typ som en 110% fock. Dvs gå bakom masten fram till vanten, typ. För segling i lätt vind skulle man kunna hissa en Code 0/1 på peke och få mycket yta och driv. Den seglar man ju dock inte högre än kanske 60 grader? Men frågan är om man kommer ås mycket högre med genuan?

  Till nästa säsong bör jag ha bestämt mig för focken är slut och ska man byta ut den kan man lika gärna slänga med en rulle och bygga ut ytan lite.

  SvaraRadera