lördag 7 mars 2015

Varmt i sommar

I sommar ska vi ha det varmare och bekvämare. Det ska vara soligt och varma vindar, men för att vara på säkra sidan även om det inte blir så köpte vi en värmare. 

Vi gick till vår vanliga båttillbehörsbutik i tron om att vi visste vad vi skulle ha och att det bara var att köpa den. Vi har hållit ögonen öppna efter erbjudande på just den, då det brukar dyka upp i dessa mäss-tider. Och gick till butiken när erbjudandet kom
Ebersprächer D2 inklusive digitalt reglage.
http://www.erlandsonsbrygga.se/EBERSPACHER_D2_AIRTRONIC?id=04394 

Innan vi köpte den så frågade vi expediten med mest erfarenhet lite förutsättningslöst om vilken värmare som var bäst. Liksom för att få valet bekräftat, fast vi ju egentligen visste svaret, trodde vi. Han tvekade inte en sekund utan sa direkt Wallas. Men, men... Eber... jaha... digitalt reglage... Varför då, frågade vi och tänkte med lite förhoppning att han inte var rationell i sin bedömning. För ett digitalt reglage är ju roligare. Men argumenten kom lika lätt. Det var ungefär de här argumenten: 
Wallas värmer effektivare. Den kör ut avgaserna runt röret som drar in ny luft utifrån. Då värmer avgaserna upp uteluften som är på väg till värmaren. Den kan också ta hälften uteluft och hälften luft ifrån båten. Då värmer den till hälften redan uppvärmd luft.

Har dubbla utblås. Tack vare två enskilda utblås så tappar den ingen effekt på vägen vilket man gör om man har en förgrening i utblåset. Effektivare igen.

Är tystare. Med dubbla utblås behövs heller inte lika högt tryck i fläkten så den susar mindre. Dessutom har tydligen pumpen på Eber ett tickande ljud men det har inte Wallas, den är tyst. Och det blir effektivare.

Dessutom är tillbehöret för fjärrstyrning 1500 kr billigare. Appen, som man styr värmaren med om man köper det tillbehöret, ser dock ut som det analoga reglaget. Men då blir det ju lite coolare när det ändå är digitalt i bakgrunden på telefonen. Men det blev inget sånt tillbehör. Har nog inte råd att göra av med strömmen på att eventuellt kunna starta värmaren på distans. Men lite kul skulle det vara. ;)

Till vår lilla båt räcker det med deras lilla värmare då man inte ska ha en för stark. En 22DT. 
http://www.erlandsonsbrygga.se/DIESELVARMARE_NAUTIC_22DT_WALLAS?id=04153 

Om man köper en överdimensionerad så riskerar man att batterierna dräneras. Om det blir för varmt när brännaren kör på lägsta effekt så slås den av. När det sedan blir kallt igen så sätts den på och det är den proceduren som drar mest ström. Det vill man inte riskera. Särskilt inte vi som startar motorn med samma batteri som vi har resten på.

Om det är någon skillnad på vikt vet jag inte men en Wallas, trots den lilla modellen, gör att man blir väldigt varm när man bär hem den. 

Så nu har vi fått lite mer att göra. Värmaren behöver monteras och vi behöver bestämma var utblåsen ska vara så vi kan avgöra hur långa slangar vi behöver. Slangarna och utblåsen bör vi köpa senast 25:e mars, för fram till dess har Erlandsons brygga 20% rabatt på allt som inte redan är nedsatt.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar